Arvostettu lihakaup­pias palasi Hakanie­men halliin

Helsinkiläinen liha-alan artesaaniyritys Böf avasi ovensa remontoidussa Hakaniemen kauppahallissa 27.4.2023.

Vaikka Böf on uusi liha-alan hallikauppa, on sen ammattitaito erittäin vankkaa. Se pohjautuu yli 50 vuoden aikana kertyneeseen ainutlaatuiseen liha-alan osaamiseen.

Böffin juuret ovat Reini ja Hilja Passisen 1970-luvulla perustaman sekä heidän tyttärien ja vävyn edelleen rakentaman maineikkaan Reinin Lihan käsityöläistaidoissa ja palveluosaamisessa. Legendaariseen maineeseen nousseen perheyrityksen tarina jatkuu nyt Reinin tyttärenpoika Patrick Södermanin osaavissa käsissä. Hän on suvun lihamestareita jo kolmannessa sukupolvessa.

Patrick Söderman toimii Lihakauppa Böffissä vastuullisena lihamestarina ja kauppiaana. Perheyrityksen muita omistajia ovat hänen vanhempansa Irmeli ja Kjell Söderman.

Böffin juuret ovat käsityöläisosaamisessa ja Reini-vaarin aikoinaan perustamassa liha-alan perheyrityksessä. Nyt laadukkaan lihan uudelleen tulemista rakentaa tyttärenpoika Patrick Söderman, maineikkaan “reiniläisen” lihasuvun lihamestari kolmannessa sukupolvessa.

“Voidaan kyllä sanoa, että olen ollut aina lihansyrjässä kiinni. Jo 10-vuotiaana valitsin ensimmäisiä kertoja Hakaniemen kauppahallilla omia lihan leikkaamiseen sopivia lihapuukkoja ja fiilistelin Hakaniemen kauppahallin tunnelmaa. Vaarin perustamassa perheyrityksessä ehdin itsekin tehdä 20-vuotisen työuran. Ehdin nähdä ja kehittää liha-alaa eri kanteilta erityisesti leikkaamon puolella”, Patrick kertoo.

Yrittäjyys on elämäntapa ja yrittäjäksi kasvetaan. Yrittäjäksi Patrick päättikin palata heti, kun mahdollisuus legendaariseen kauppapaikkaan Hakaniemen kauppahallissa avautui loppuvuodesta 2022. “Me kaikki olemme olleet aina ylpeitä siitä jäljestä, minkä vaarin perustama perheyrityksemme jätti ihmisten lautasille kotona ja ravintoloissa. Ja ylipäätään koko liha-alalle. Sillä tiellä ja henkilökohtaisella palvelulla haluan minäkin jatkaa ja se onnistuu vain perheyrityksessä. Niin sitten syntyi Böf”, Patrick toteaa.

“Haluan jatkaa asiakkaiden arvostamia perinteitä, jotka isoisä yli 50 vuotta sitten aloitti ja kehittää myös uutta.”

– Patrick Söderman, Lihamestari –

Böffin juuret ovat nuorelle yrittäjälle tärkeät, mutta Böf ei elä menneessä. Hallikaupan tarjonnassa huomioidaan trendit ja paneudutaan kotikeittiöiden tarpeisiin sekä ruoanlaittoon laajalla skaalalla arkiruoasta gourmet-herkkuihin. “Meistä hyvä ja laadukas arkiruoka on vähintään yhtä tärkeää kuin juhla-ateriat. Ja onhan se niin, että vain hyvistä aineksista syntyy kunnon lähiruokaa”, Patrick pohtii.

Böffistä saa maailman parhaanakin palkittua korkealaatuista nurmella ruokittua suomalaista pihvikarjan lihaa, josta Böffin omat lihamestarit leikkaavat käsityönä huippulaatuisia pihvejä. Pihvikarja on artesaaniyrityksen bravuuri, johon yrityksessä päätettiin panostaa totuttua enemmän ensi metreiltä lähtien. Böffin hallikauppaan hankittiin Dry Ager -kaapit, joissa ihanteellisissa ja kontrolloiduissa olosuhteissa riippuu eli raakakypsyy huolella Böffin asiakkaita varten käsinvalittuja pihvikarjan erikoispaloja. “Dry Ager -kaappiin valitaan pihvikarjan parhaita osia. Mitä kauemmin lihaa raakakypsytetään, sitä intensiivisempää tulee mausta ja mureampaa lihasta”, Patrick selittää.

Böffin lihavalikoimaan kuuluvat myös kotimainen karitsa sekä suomalaisten pannuillenssa useimmiten valitsemat possu ja kana. Kotimaisten lihojen lisäksi Böffistä saa myös ulkomaisia herkkuja, kuten maailman parhaana pidettyä espanjalaista Ibereico Bellota -possua sekä ranskalaisia herkkulintuja. Sesonkien mukaan Böffissä tullaan tarjoamaan myös riistaa.

Laatulihojen lisäksi Böffissä panostetaan henkilökohtaiseen palveluun. “Tuoreen lihan erikoismyymälöitä ei Suomessa enää juuri ole. Meille on tärkeää, että se lihamestareiden käsityöläisosaaminen, joka meille on vuosikymmenten aikana syntynyt, säilyy ja siirtyy eteen päin. Teemme työtä käsillämme ja koko sydämellä”, Patrick jatkaa.

Reinin Lihan hallikauppa 1970-luvulla.

Tänä päivänä ihmiset haluavat ja arvostavat hyvien raaka-aineiden lisäksi entistä enemmän tietoa ja vinkkejä sekä palvelua. “Haluamme lunastaa ihmisten luottamuksen joka päivä. Sen teemme paitsi tarjoamalla korkealaatuisia raaka-aineita myös tarjoamalla henkilökohtaista palvelua. Meiltä saa neuvoja ja ohjeita lihasta, lihan leikkuutekniikoista, liharuokien valmistuksesta ja maustamisesta. Olemme valmiit laittamaan itsemme likoon joka päivä”, nuori yrittäjä painottaa.

Böffiläiset haluavat myös helpottaa ihmisten arjen kiirettä ja yrityksessä kehitellään laadukkaasti tehtyjä Pannuvalmiita-herkkuja. Böffiläiset uskovat, että ne ovat yksi askel eteen päin arjen kokkailussa. Pannuvalmiiden tuotteiden valikoima vaihtelee ja valikoimassa on muun muassa kunnon burger-pihvejä, smash-burgereita ja Böffin omalla reseptillä tehtyjä raakamakkaroita. “Niin ja jauheliha. Se meillä on taatusti tuoretta, sillä jauhamme sen itse”, Patrick kertoo.

“Sukumme on ollut yli 50 vuotta liha-alan edelläkävijöitä – ja sitä me böffiläiset haluamme olla myös jatkossa”, Patrick päättää.

Böffin juuret

Reini Passinen leikkaa lihaa 1970-luvulla Reinin Liha hallikaupassaan.

1970- ja 1980-luku

Hyvän lihan ystäville Reini Passinen on ollut tuttu kasvo Hakaniemen kauppahallissa jo 1950-luvulta asti. Reinin haave omasta laadultaan ja palvelultaan erinomaiseta lihakaupasta toteutui vuonna 1972, kun hän perusti Reinin Lihan Hilja-vaimonsa kanssa.

Pirjo Passinen ja Kjell Söderman palvelevat asiakkaita legendaarisessa Reinin Lihan hallikaupassa Hakaniemen kauppahallissa.

1990-luku ja sukupolven vaihdos

Vuonna 1992 perheyrityksestä ottaa vetovastuun Reini Passisen vanhin tytär Irmeli Söderman, jolle uravalinta lihakauppiaana oli selvä jo varhaisessa kahdeksan vuoden iässä.

Vuonna 1997 omistajaksi tuli myös Reinin nuorempi tytär Pirjo Passinen. Tyttäret vastasivat yhdessä hallikaupan kehittämisestä.
 Yrityksen omistajiin kuuluva Kjell Söderman otti vastuulleen lihaleikkaamon kehittämisen, HoReCa-kaupan, hankinnat sekä läheisten suhteiden luomisen suomalaisiin maatiloihin. 


1990-luvulla kokeiltiin myös omaa maahantuontia ja suomalaisten joulupöytiin katettiin kymmeniä tuhansia kiloa Piggham-possua.
 Perheyrityksen hallikauppa sai useita kertoja City-lehden tunnustuksen “Kaupungin paras lihakauppa”.

Reinin Lihan omistajat Reini ja Hilja Passinen tyttäriensä Irmeli Södermanin ja Pirjo Passisen kanssa elintarvikealan messuilla.

Uusi vuosituhat - laatua ja laajennuksia

Uusi vuosituhat oli perheyritykselle voimakkaan kehittämisen ja laajentumisen aikaa. Se sai Helsingin Vanhankaupungin Yrittäjien vuoden 2002 yrittäjäpalkinnon ja vuonna 2006 hallimyymälä aateloitiin ensimmäisenä kauppahallissa toimivana liikkeenä Chaîne des Rötisseurs -kilvillä. Maître Rôtisseur -käädyt sai samalla oman leikkaamon toiminnasta vastannut Kjell Söderman ja paria vuotta myöhemmin Chef de Table -käädyt annettiin Irmeli Södermanille ja Pirjo Passiselle. 


2000-luvulla yrittäjistä tuli tuttu näky ja luotto asiantuntijoita, kun tv:n ajankohtaisohjelmissa ja uutisissa tarvittiin liha-alan kommentoijaa.


Suureen suosioon nousseiden raakamakkaroiden valmistus aloitettiin vuonna 2000 ja vuonna 2016 Akateeminen Kiuas-Seura ry valitsi vuoden parhaaksi grillimakkaraksi perheyrityksen kypsän Chiligrillimakkaran. Vuonna 2018 yrittäjät päättävät myydä perheyrityksen Kesprolle.

Böffin lihamestari Patrick Söderman punnitsee lihaa.

27.4.2023 - Böf avataan

Uusittu Hakaniemen kauppahalli avataan ja samalla ovensa avaa ensimmäistä kertaa myös Böf. Juuri sille samalle legendaariselle kauppapaikalle, josta on totuttu ostamaan myös tuoreen yrittäjän vaarilta kaupungin parasta lihaa. Paikalle, josta böffiläisten tarina sai alkunsa 1970-luvulla.