Ankan ja hanhen fileet on helppo valmistaa, kun, kun noudat muutaamaa perusvinkkiä. Kun olet ostanut ankan tai hanhen fileet pakastettuna, aloita valmistus sulattamalla fileitä jääkaapissa. Pakastettu filee sulaa jääkaapissa 1-2 vrk. Sulattamalla fileet hitaasti varmistat mehukkaan lopputuloksen.
Ota linnun filee pois jääkaapista silloin, kun se tuntuu vielä hieman kohmeiselta. Tuore filee säilyy etiketin mukaan.
Ankan tai hanhen fileet – pakastetut ja pakastamattomat – käsitellään näin:
Tee terävän veitsen kärjellä nahkaan muutama viisto viilto varoen osumasta lihaan. Anna lämmetä huoneenlämmössä 1-2 tuntia paistovalmiiksi.
Aseta linnun filee kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin ja laita lämmöt täysille. Et tarvitse paistorasvaa. Kun nahka on kauniisti ruskistunut, käännä fileet ja anna myös lihapuolen ruskistua kauniin väriseksi fileen omassa rasvassa.
Loppukypsennyksen voit hoitaa pannulla tai uunissa:
Pannulla: madalla pannun lämpöä reilusti ja jätä fileet pannulle lepäämään max 10 minuutiksi. Ota lihat pannulta, suolaa ja pippuroi ne.
Uunissa: aseta lihamittari vaakatasossa yhden fileen paksuimpaan kohtaan ja jatka paistoa 125-150 asteessa kunnes lihamittarissa on
+55 (=mediumraaka) tai
+60 (=medium) tai
+65 (=medium plus).
Suolaa ja pippuroi fileet ja kääri ne tiiviisti folioon lepäämään 10–30 minuutiksi makusi mukaan.
Viipaloi mahdollisimman ohuelti, etenkin hanhen file, joka on paksuina viipaleina suutuntumaltaan karkeampaa kuin ankka.
Ankan tai hanhen fileet ovat upea herkku myös joulupöydässä. Katso Böffin aukioloajat